8 років тому
(24.05.2016)

18 травня: роковини геноциду поза домом

Щороку 18 травня у світі вшановують пам'ять жертв депортації кримців. В Україні з 2016 року — це День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Цього дня в Генічеську та на адміністративному кордоні з Кримом була запланована низка акцій: жалобний мітинг, автопробіг і патріотична хода до пропускного пункту «Чонгар».

«Ми думаємо, що світ крутиться навколо нас, — говорить віце-президент Всесвітнього конгресу кримських татар Ленур Іслямов, — але це не так. Далеко не вся Україна знає, що 18 травня 1944 року був депортований кримськотатарський народ, і тому про це треба постійно нагадувати. В Криму нам забороняють вшановувати пам’ять, тому ми показали, що у вільній країні це можна робити абсолютно спокійно і без провокацій».

Разом із тим він зазначив, що треба не лише співати гімни, а потрібні реальні дії — будувати дороги, дитячі садочки тощо. «Це треба для того, аби люди в Криму бачили, як ми живемо у вільній країні і що до нас дослухаються», — зауважив Ленур Іслямов.

«Ми зробили маленькі перші два-три кроки для повернення в Крим. Далі буде більше», — говорить Різа, учасник патріотичної ходи на Чонгарі.

Яким ми побачили цей день і що думають киримли про сьогоднішню ситуацію в Криму — дивіться в сюжеті Громадського ТБ Дніпро.

Поширити на Facebook Поширити на Twitter