7 років тому
(19.10.2017)

Бюджет участі: проект провалився?

Бюджет участі — провалений іспит Дніпра? На думку авторів проектів та активістів, результати голосування на сьогодні не можна вважати справедливими. Одна з причин — численні махінації із паперовими бланками.

Євгенія Ленда — авторка проекту сучасного 3D-планетарію. Деякий час він був лідером у рейтингу, проте наразі фінішував на шостому місці. «За кілька днів до закінчення голосування інші проекти, що були значно нижчі за рейтингом, почали отримувати голоси з колосальною швидкістю, — згадує вона. — По двісті-триста за одну добу. І паперові голоси продовжують вводити, тоді як електронне голосування завершено».

Віддати свій голос проектам на папері можна було у центрах надання адмінпослуг та бібліотеках. Один з учасників бюджету участі Павло Ткаченко вважає це помилкою: «У ЦНАПах неможливі фальсифікації: там є відеоспостереження та кожний оператор вимагає паспорт від особи. У бібліотеках такого немає. Окрім того, ніяк не регламентоване покарання людини за порушення. Неможливо ні виключити проект, ні відмінити голос».

Втім, директорка департаменту інноваційного розвитку Юлія Павлюк зазначає, що відмінити паперове голосування неможливо. «В електронному вигляді можна голосувати з використанням банкінгу ID, проте не всі банки його мають. А це означає, що не всі мешканці мали б можливість проголосувати».

Ще одним ударом по процедурі бюджету участі стала передача повноважень на його проведення до іншого департаменту, що відбулося під час процесу голосування. «Це був суцільний хаос. Старий департамент не міг контролювати голосування, тому що рішенням сесії міськради у них забрали таку можливість, а новий ще не вмів це робити», — коментує активіст «Громадського контролю» Іван Васючков.

У департаменті енергоефективних технологій та ініціатив, що тепер веде проект, запевняють: робитимуть усе, щоб виправити ситуацію. «Після зборів усіх паперових голосів їх відсортують по проектам. Кожен із бланків оброблятимуть та виявлятимуть порушення. Також ми плануємо після підбиття підсумків зібрати своєрідний форум, щоб почути відгуки від авторів. Разом шукатимемо нові інструменти, щоб ліквідувати можливості порушень у майбутньому», — говорить заступниця директора департаменту Ольга Сіножатська.

Остаточні результати голосування дніпряни дізнаються 26 жовтня.

Матеріал підготовлено в рамках проекту "Дніпро. Зміни", який здійснюється за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів матеріалу не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Поширити на Facebook Поширити на Twitter