8 років тому
(27.04.2016)

Депутатська битва за ProZorro: корупція чи вдосконалення?

27 квітня на сьому сесію міської ради було винесено питання про внесення змін до рішення від 30.09.2015 «Про запровадження практики електронних закупівель за кошти міського бюджету».

У цьому рішенні йдеться в тому числі й про запровадження системи ProZorro для всіх закупівель від 3000 гривень.

Громадським активістам стало відомо, що на сесії 27 квітня це рішення хочуть скасувати для деяких сфер життєдіяльності міста. За словами Артема Романюкова, представника ГО «Громадський контроль», це спроба відмовитися від застосування системи ProZorro для дрібних закупівель, яка залишає їх у “сірій зоні”, адже дрібні закупівлі складають близько 50% відсотків від загальної кількості: «Я вважаю, це корупція, інших мотивів я не бачу».

Проте голова фракції «Самопоміч» Артем Хмельников переконує, що рішення від 30 вересня суперечить закону про публічні закупівлі, а зміни, винесені на голосування, сприятимуть вдосконаленню системи ProZorro: «На місяць вводиться норма, яка дає можливість працювати бюджету, за місяць ми зобов’язані прийняти порядок закупівель. На сьогодні не існує правового механізму виставлення в ProZorro лотів у галузі поточних ремонтів ЖКГ: це ремонт доріг і ремонт житлового фонду. Ми встановили чіткий термін, що до 1 червня ми мусимо прийняти це рішення, інакше буде діяти старе рішення, яке фактично блокує роботу служб ЖКГ».

Хмельников запевняє, що на необхідний ремонт дахів, під’їздів та доріг цього місяця заплановано витратити близько 100-150 мільйонів гривень, а рішення від 30.09 блокує виконання цих робіт саме в частині ремонту.

Депутат міськради від «Опозиційного блоку» Вадим Рублевський розкритикував зміни до рішення від 30 вересня: «До 1 червня рішення нібито буде діяти і за цей час планується “освоїти” 700 мільйонів». За його словами, рішення активно обговорюється в місті і має назву «Украсти 700 мільйонів за півтора місяця».

Міський голова Борис Філатов резюмував: «З одного боку, піднімається поріг закупівель згідно з чинним законодавством, з іншого боку — сфера застосування ProZorro розширяється».

36 голосами депутатів рішення прийняли. Громадське обговорення змін до рішення «Про запровадження практики електронних закупівель за кошти міського бюджету» призначене на 11 травня.

ProZorro — це система електронних закупівель, створена спеціально для держави, яка відповідно до закону про публічні закупівлі, буде системою всіх закупівель у державі. Закон ділить закупівлі на допорогові і надпорогові. Тобто все, що до 200 тисяч гривень для товарів і послуг та до півтора мільйонів для робіт — це допорогові закупівлі, які регулюються місцевою владою.

Поширити на Facebook Поширити на Twitter