8 років тому
(30.05.2016)

Фестиваль «Конструкція»: неофіційне відкриття

У Дніпрі стартував фестиваль аудіовізуального мистецтва та нових медіа у міському просторі «Конструкція».

Неофіційне відкриття відбулося 29 травня на Південному вокзалі Дніпра. Організатори події представили свою першу авторську роботу — мультимедійну виставку «Без місця».

Експозиція розділена на три зони: Зал прибуття, Транзитна зона та Зал очікування.

У залі прибуття відвідувачам продемонстрували інсталяцію — триметровий акриловий куб, набитий майже тонною речей. «Куб це метафора усього проекту. Хтось побачить у ньому речі, які поспіхом збирають переселенці перед виїздом із зон конфлікту. Хтось — речі, матеріальні цінності, через які мешканці цих територій відмовляються покидати напівзруйновані помешкання, ризикуючи життям. Для когось це — допомога від мешканців інших регіонів України, що часто виглядає як мотлох», — розповіла про ідею інсталяції співавторка та співорганізаторка фестивалю «Конструкція» Катерина Русецька.

У Транзитній залі представлені 8 оповідей мешканців Донецької, Луганської областей та Криму, які вимушено покинули свої помешкання. Вони розповідають свої історії, діляться глибокими почуттями.

У Залі очікування представлене велике відео. «Ми провели цілий день із дітьми, що мешкають у модульному містечку для переселенців, що у Дніпрі. Хотіли щоб всі побачили, як вони живуть, — каже Катерина. — Ми не робимо жодних висновів, ні до чого не закликаємо, але намагаємось без пропаганди та політики, незаангажовано підійти до цього питання».

«Це дуже пізнавальна виставка, тому що ти дивишся з іншої сторони на те, що відбувається. Ти дивишся не на сухі факти, а на життя людей, які це пережили. Людям допомагають розширити свідомість», — розповідає про свої враження відвідувач мультимедійної виставки «Без місця» Артем.

Проект відбувся за підтримки Агенції США з міжнародного розвитку (USAID)

Виставка працюватиме до 19 червня, з 15-ї до 20-ї години. Вхід вільний.

Офіційне відкриття фестивалю відбудеться 30 травня, о 19 годині, у приміщенні філармонії. Японський художник Кента Накагава представить мешканцям Дніпра інтерактивну просторову інсталяцію «Inner Mind Architecture». Вхід вільний.

Фестиваль «Конструкція» проводиться у Дніпрі вже третій рік поспіль. Проект звертається до фізичного та уявного образу міста, відкриває новий погляд на його особливості та підвищує ступінь уваги до спільного: простору, відповідальності, майбутнього.

Фестиваль поєднує теми містобудови та соціокультурного розвитку, ставить на меті пожвавлення діалогу навколо творчих потреб людини, яка живе в умовах постіндустріального та пострадянського міста.

Детальну програму фестивалю дивіться на constructionfest.com

Поширити на Facebook Поширити на Twitter