7 років тому
(27.11.2017)

Листи з минулого: історія французької українки, яка загинула в концтаборі

«Нас усіх заарештували. Залишаю вам те, що хочу забрати, якщо я колись повернусь. Обіймаю, Луїза».

Ці листи випадково знайшли у старій шафі одного парижського ліцею. Вони належали колишній учениці цього навчального закладу – Луїзі Піковскі. Кілька місяців поспіль вона, француженка українського походження (її батько був родом з Миколаєва), листувалася зі своєю вчителькою мови та літератури. Останній лист був датований 22 січня 1944 — днем, коли її заарештували разом з родиною. Батька, матір та четверо дітей депортували до Аушвіца. Звідти вони вже не повернулися.

Дізнавшись про цю знахідку, журналістка каналу «France 24» Стефані Труяр взялася відтворити життєвий шлях дівчинки. За документами Луїзи знайшли свідків, віддалених родичів та колишніх учнів ліцею. «Мене найбільше вразили розум та обдарованість цієї дівчинки, яка була підлітком, але вже замислювалась над сенсом життя», — говорить Стефані.

Лекція французької журналістки про роботу з відновлення історичної пам’яті повертає, нарешті, слово Луїзі — надзвичайно обдарованій учениці, яка так і не змогла прожити життя, до якого її готувала доля.

Поширити на Facebook Поширити на Twitter