7 років тому
(16.08.2017)

Незалежні ЗМІ: чеський досвід

Платити за якісну інформацію чи вірити керованим олігархами ЗМІ? Саме такий вибір мають зробити українці, вважає журналістка-розслідувачка з Чехії Катержіна Прохазкова. Вона завітала до Дніпра, щоб поділитися своїм досвідом роботи у незалежних медіа.

«Я зацікавилася ситуацією в Україні з початком Майдану. Мені помітна схожість у трансформаціях суспільства наших країн. Так само було у Чехії після революції 1989-го», — пояснює журналістка.

Наразі у Чехії існує три громадських ЗМІ: телебачення, радіо та інформаційне агентство. Така структура почала працювати вже через два роки після революції. Лише десять відсотків фінансування ці мовники отримують від реклами, інші дев’яносто становлять збори з населення. Таким чином, це дозволило створити абсолютно незалежні медіа — ні від власника, ні від уряду. Управління такими ЗМІ здійснює спеціальна рада, до якої входять публічні особи, що задіяні у культурній та науковій сферах.

«Звичайно, в Україні зараз зовсім інша ситуація. Проте якщо глядачі хочуть отримати сильні та міцні ЗМІ, вони мають частково взяти на себе цю відповідальність, — вважає Катержіна. — Тільки незалежні медіа допоможуть у міжнародному співробітництві. Для того, щоб слідкувати за подіями в Україні, ми потребуємо партнерів, яким можна довіряти».

Матеріал підготовлено в рамках проекту "Дніпро. Зміни", який здійснюється за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів матеріалу не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Поширити на Facebook Поширити на Twitter