8 років тому
(06.07.2016)

Обшук на базі полку «Дніпро-1»

Зранку 6 липня представники Генеральної прокуратури України розпочали слідчі дії на військовій базі полку особливого призначення Дніпро-1. Прес-служба ГПУ повідомила, що під час обшуку було виявлено велику кількість необлікованої зброї, що зберігалася неналежним чином.

«Вони пройшли через КПП, застосували фізичну силу до чергового частини і роззброїли наряд, який чергував у частині. На території полку незаконної зброї нема і бути не може, вся зброя в зброярці і видана через Управління Нацполіції в Дніпропетровській області», — прокоментував заступник командира полку «Дніпро-1» Дмитро Руденко.

Адвокат командира полку «Дніпро-1» Олександра Рашевського Ярослав Рябчій розповідає, що ухвалу про обшук йому офіційно ніхто не видав, а розміщення фотографій зброї в інтернеті та називання її незаконною до закінчення слідства є порушенням законодавства і права на захист.

Представники ГПУ стверджують, що бойові припаси та стрілецька зброя на території бази полку є необлікованими, зберігаються незаконно та всупереч нормативним документам, які регламентують порядок зберігання. Також під час брифінгу голова Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки ГПУ Володимир Гуцуляк заявив, що зброя могла бути призначена для перевезення по Україні, «що містило обґрунтовані ризики її потрапляння в руки кримінальним елементам».

Колишній боєць полку «Дніпро-1» Володимир Шередега розповів, що під час його служби в полку всю отриману і здавану зброю записували в журнал, а загалом ситуація характерна для всіх військових підрозділів, які беруть участь у бойових діях: «У всіх є трофейна зброя, якийсь невикористаний боєкомплект, у всіх це є. Це виникає в першу чергу через те, що досі немає нормальної схеми, алгоритму поставлення на облік тієї ж самої трофейної зброї».

Поширити на Facebook Поширити на Twitter