8 років тому
(01.07.2016)

Переатестація поліції: реформа чи профанація?

Першого і другого липня 2016 року в Києві триває переатестація керівної ланки поліції Дніпропетровської області. Сьогодні і завтра 62 поліцейські начальники проходять відповідні тести.

Напередодні ми поспілкувалися з громадськими активістами та юристами, які певним чином контролюють роботу поліції, і запитали їх, чи призведе переатестація до корінних змін у роботі цього відомства.

Голова громадської організації «Платформа Громадський контроль» Артем Романюков, який є членом атестаційної комісії, говорить: «У нас претензії до всього процесу переатестації. Перше зауваження: ми мали вибивати декларації про доходи від працівників МВС, а насправді нам мали їх дати, і ми повинні були працювати з ними, а не витрачати зусилля тридцяти волонтерів на пошук інформації. Ми протягом тижня працювали над тим, над чим має працювати внутрішня безпека МВС. Те, що ми знайшли в деклараціях — вражає!»

Багато питань до верхівки обласного МВС має і представник «Громадського контролю» Денис Селін: «Заступники обласного керівника дозволяють собі купити квартиру в центрі міста вартістю сто тисяч доларів при річному доході, заявленому в декларації, у сто — сто двадцять тисяч гривень. Усі топ-менеджери обласної поліції мають приблизно такий дохід, а витрачають набагато більше», — коментує Селін.

Особливу увагу активісти звернули на декларації очільників районних відділів у Кривому Розі. Там дружини керівників районів заробляють утричі більше за чоловіків, займаючись бізнесом.

Найбільше громадських активістів обурює склад атестаційних комісій, де серед 26 членів комісії вони нарахували тільки 7 незалежних експертів. Також дивує факт наявності в складі комісій великої кількості представників МВС і громадських організацій, що якимось чином стосуються МВС.

Керівник громадської організації «ЗОВ» В’ячеслав Поїздник, якому в 2011 році теперішній керівник одного з районів міста завдав легких тілесних ушкоджень у райвідділку, пригадує: «Я тоді написав в усі можливі служби — МВС, внутрішня безпека МВС, прокуратура, але остання відповіла, що є розбіжності між моїми показами і показами міліціонера, а тому кримінальну справу навіть не відкрили. Тоді міліція повірила міліції, зараз більша частина атестаційних комісій ті самі міліціонери, чого можна чекати?»

Юрист Антон Деньгуб уважає, що переатестація закінчиться звільненням двадцяти-тридцяти відсотків особистого складу МВС області: «Якби хотіли проводити реформу, треба було одночасно реформувати і поліцію, і прокуратуру, і суди. Правду кажучи, весь топ-менеджмент поліції підлягає звільненню. Але кому тоді працювати? Хто може працювати за зарплатню 2,5-3,5 тисячі гривень? Звільнять якийсь відсоток працівників, і на тому велика жирна крапка», — підсумовує Антон.

Поширити на Facebook Поширити на Twitter