8 років тому
(05.10.2016)

Переселенці. Новий старт: Гриби Донбасу

Дмитро з родиною переїхав із Донецька в 2014 році, там мешкали неподалік аеропорту. Вирощуванням грибів чоловік займався як хобі, проте у Дніпрі це стало основним бізнесом.

«Рік сподівалися, що вдома все налагодиться, лишили обладнання, стелажі, думали, повернемось і будемо продовжувати. Нічого не налагодилось, вирішили починати все з нуля, як і п’ять років тому в Донецьку», — пригадує Дмитро.

Розповідає, що збирав гриби в дитинстві, а коли вперше побачив, як їх вирощують, дуже зацікавився процесом, захотів сам зайнятися: «Я навіть подумати не міг, наскільки це важко, і в першу чергу фізично, тому що постійно треба щось розрихлювати, нахилятися, поливати. Я порівнюю цей труд з роботою в полі».

У Дніпрі понад рік тому Дмитро винайняв підвальне приміщення у промисловому районі Дніпра, довго приводив його до ладу, вичищав, білив стіни, завозив грибний міцелій. «Другий рік намагаємось налагодити виробництво, і все одно так, як в Донецьку, поки не виходить, — каже Дмитро. — Там ми знали, чого чекати від приміщення, якщо на вулиці буде — 20, то тут буде стільки-то. Тут поки що ми не можемо підібрати умови».

Печериці потребують особливого температурного режиму та вологості. Їм створюють умови, наближені до лісових: накривають плівкою, підвищують температуру, потім дають доступ кисню і гриб починає рости.

Приміщення новоствореної грибної ферми не має централізованого опалення, тому Дмитро звернувся до благодійного фонду «Горєніє», отримав грант на придбання твердопаливного котла. Вентиляцію в приміщенні зробив власноруч.

У планах Дмитра — облаштувати більше стелажів, розширити приміщення і збільшувати врожаї.

«Є обов’язкова традиція: коли перший врожай — зриваємо, самі їмо. На удачу, щоб добре все було», — посміхається грибник..

Проект Громадського ТБ Дніпро «Переселенці. Новий старт» — це історії людей, які через анексію Криму та воєнній дії на сході України змушені були змінити своє життя, проте знайшли в собі сили для нового старту в іншому місці.

Матеріал підготовлено в рамках проекту "Дніпро. Зміни", який здійснюється за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів матеріалу не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Поширити на Facebook Поширити на Twitter