8 років тому
(26.04.2016)

Переселенці. Славгород

Будівля стаціонару Славгородської лікарні 8 років тому лишилася порожньою. Проте влітку 2014 року координатори по роботі з переселенцями зрозуміли, що там є все необхідне, аби приймати переселенців з інвалідністю. «У нас усього мешкає 32 особи, це 12 родин. Тут люди з проблемами серця, з цукровим діабетом, ДЦП, проблемами з зором», — розповідає Валентина Субчева, координаторка роботи з переселенцями Синельниківського району.

Мешканцям славгородського центру вдалося отримати три гранти від Данської ради у справах біженців: на відкриття майстерні з ремонту одягу, ремонту оргтехніки та на розведення квітів.

Олександр Клочко працює з 18 років, попри діагноз ДЦП. Жартує, що з його недугою або в юристи, або ремонтувати техніку. Він із Шахтарська Донецької області, там працював у власній майстерні. Коли почалися бойові дії — все довелося лишити.

Зараз ремонтує всю електроніку: від годинників до мобільних телефонів та комп’ютерів. Розповідає, що на новому місці швидко до нього звикли, часто звертаються: «Я вважаю, в мене здібність техніку відновлювати. Навіть коли я поїхав, мені перші півтора роки люди дзвонили щодня, думали, що я ще працюю в Шахтарську».

Дмитро Тарасенко з сином Данилом переїхали до Славгорода з Тореза Донецької області. Раніше Дмитро працював на шахті прохідником, потрапив під завал, ампутували ліву ногу. За професією більше працювати не міг, і щоб якось себе відволікти, почав тренувати сина, адже до травми займався легкою атлетикою. Говорить, Данило не надто горів бажанням займатися, проте пізніше з’явився інтерес.

Зараз Данило Тарасенко навчається у коледжі в Запоріжжі і продовжує заняття спортом: «Роки три я займаюся штовханням ядра. У мене хвороба ноги, остеомієліт, тому я обрав такий напрямок, де мені найменше потрібно бігати, штовхаю я з правої ноги, тому лівій нозі менше шкоди». Виступав у Донецьку, отримав грамоту за перше місце, у Запоріжжі на чемпіонаті України зі штовхання ядра отримав бронзову медаль.

Валентина Демченко у Славгороді вирощує фіалки. Розповідає, що розводила квіти і вдома, у Первомайську, проте вивезти їх звідти змогли тільки листочками. Переїхавши, отримали грант на вирощування квітів, закупили все необхідне: «Чимось треба займатись, і собі якась копійка, а люди квіти купують».

Проект Громадського ТБ Дніпро «Переселенці. Новий старт» — це історії людей, які через анексію Криму та воєнній дії на сході України змушені були змінити своє життя, проте знайшли в собі сили для нового старту в іншому місці.

Поширити на Facebook Поширити на Twitter