7 років тому
(28.02.2017)

Перша індустріалізація: хто насправді збудував заводи в Дніпрі

Дніпряни XXI століття отримали в спадок численні промислові зони, заводи і фабрики, що зараз збанкрутіли чи припинили своє існування. Коли вони з’явились у місті? Ким вони були збудовані і на чиї кошти?

Попри поширену думку, що Російська імперія створила економічний потенціал Катеринославської губернії, факти це заперечують. Тема іноземних івестицій була негласно, але заборонена в радянський час, зізнаються фахівці.

Тому тільки зараз ми можемо впевнено сказати, що перші металургійні заводи в місті будували бельгійці і французи, на бельгійські і французькі капітали, за допомогою своїх інженерів та за своїми кресленнями.

«Майже кожного дня до міста прибували іноземці. Комфортабельний потяг із Брюсселя за 64 години привозив людей, яких тут зустрічали, вони облаштовувалися в місті зі своїми родинами», — розповідає дослідниця історії першої індустріалізації Валентина Лазебник.

Заснування цих металургійних заводів призвело до зростання кількості населення майже у 2,5 рази. Відповідно, розбудовувалась інфраструктура міста — з’явилися перший (бельгійський) трамвай та перша (французька) електростанція. Катеринослав був одним із небагатьох міст імперії, в якому освітлення було не тільки в центральній частині, але й на окраїнах та в робочих слобідках.

Наприкінці XІX століття в Катеринославі вже працювали консульства Бельгії, Франції та Німеччини. «Виникнення цих консульств першочергово було пов’язано з обсягами іноземних інвестицій у нашому місті», — коментує краєзнавець Валентин Старостін.

Громадське ТБ Дніпро продовжує розвінчувати імперські та радянські історичні міфи й ділиться фактами з вами.

Здійснено в рамках проекту за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Media Development Fund of the U.S. Embassy in Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government.

Поширити на Facebook Поширити на Twitter