8 років тому
(04.04.2016)

«Під час війни»: анархія Давіда Чічкана

У Дніпрі художник Давід Чічкан провів авторську екскурсію виставкою «Під час війни», що була презентована в галереї «Артсвіт» 1-го квітня.

«Оскільки зараз відтворюється дискурс Першої світової війни, і багато фільмів зараз про це знімається, і зараз у нас війна, і ми її вульгарно розуміємо як війну з автоматами та бомбами, а війна триває щодня — війна за робочі завоювання та війна пригноблених проти гнобителів. Я вирішив вам про це нагадати», — так розпочав автор свою лекцію для дніпрян.

Проект «Під час війни» зосереджений на революційному періоді історії Дніпропетровщини та суб’єктах її творення від анархізму. Художник пропонує подивитися на події, що відбувалися на території сучасної України на початку ХХ століття, напередодні, під час і після Першої світової війни крізь призму анархізмів. Така оптика відсилає глядача до експериментів анархістів і радикальних лівих соціалістів, які бойкотували Першу світову війну, а також окремих анархістів, які брали активну участь у воєнних діях – таких, як Марія Нікіфорова. Усі вони однаково стали маргіналами офіційної вітчизняної історії і, як наслідок, витіснені з колективної пам’яті сучасних українців.

Давід Чічкан (1986) – український художник, активіст, член анархістської організації «Чорна веселка», волонтер ЛКПД (Лібертарний клуб підпільної діалектики). Здебільшого працює в жанрі графіки (акварель), інсталяції, стріт-арту. Живе в Києві.

Поширити на Facebook Поширити на Twitter