7 років тому
(02.03.2017)

PR для «Рудани» (Блог ІМІ)

З початком весни криворізька комунальна телерадіокомпанія “Рудана” обіцяє своїм глядачам оновлений формат. Неминучий вітер змін на підприємство принесла із собою нова керівниця Наталя Власова. Але в очікуванні перезавантаження генеральна директорка вдалася до недоброчесного піару. Піддалися маніпуляції не лише підлеглі, а й журналісти інших видань.

 13 лютого у Кривому Розі на співробітника комунального телеканалу “Рудана” був скоєний напад. Володимир Куропятник близько 19 вечора вийшов з маршрутки неподалік від свого дому. До нього підійшли двоє невідомих та попросили “прикурити”. Володимир відмовив, після чого отримав удар по обличчю. Коли хлопець впав, його били ногами. Після невідомі втікли. Володимиру зламали носа та спричинили легкий струс мозку. Того ж вечора керівниця телеканалу Наталя Власова, на своїй сторінці у фейсбук опубліковала фото постраждалого у крові, деякі подробиці побиття та власний коментар : “Лише кілька днів тому іншому нашому журналісту з відділу новин у соціальній мережі надходили повідомлення з погрозами. Ми дуже сподіваємося на адекватну реакцію правоохоронців. Ми дійсно телеканал з характером та своїх не кидаємо. Погрозами та побоями нас не залякати”. Також гендиректорка телеканалу звернула увагу на те, що у Володимира нічого не вкрали.

            У коментарі для Інституту масової інформації Володимир Куропятник повідомив, що пов’язує напад із конфліктом із його колишнім роботодавцем, але не з журналістськими матеріалами. “Я працюю гостьовим редактором, а не журналістом, моя робота полягає у пошуку героїв для сюжетів телеканалу “Рудана”, – сказав він.

            Але близько півсотні ресурсів розповсюдили цю інформацію посилаючись саме на пост пані Власової під асортиментом заголовків від “У Кривому Розі жорстоко побили журналіста” до “У Кривому Розі побили відомого журналіста”.  Хоча були й ті, хто намагався розібратися в інформації, тому новина вийшла під заголовком “У Кривому Розі побили журналіста” та підзаголовком “Разом із журналістом постраждав і гостьовий редактор телеканалу”.

Те що можно було б назвати прикрою неточністю вже наступного від побиття дня продовжилось як свідома маніпуляція. 14 лютого телеканал “Рудана” випустив сюжет під назвою “Напад на журналіста”. У матеріалі співробітники телеканалу обурюються інцидентом і ставлять глядачеві риторичне питання “Невже місце роботи може стати причиною для побиття?”. А юрист нагадує, що напад на журналіста прирівнюється до нападу на правоохоронця та кваліфікується за 171 статтею Кримінального Кодексу України.   

В самому матеріалі не йде мова про те за які ж саме гострі сюжети журналістів муніципального телеканалу “Рудана” поплатився випадковий гостьовий редактор. Але у телефонній розмові Наталя Власова повідомила: “Ми розробляємо тему приватних ЖЕКів у Кривому Розі, на одній зйомці нашому журналісту погрожували розбити камеру. А ще одній журналістці телеканалу приходили погрози у соціальній мережі”. На питання чому ж журналістка не звернулася до правоохоронців, якщо отримала конкретні погрози, ані керівниця телеканалу, ані сама журналістка відповісти не змогли. Мовляв, ті акаунти вже видалено з соцмережі, тож нема вже про що заявляти. 

Медіа-експерт Олена Голуб зазначає: “Про побиття пов’язане безпосередньо з журналістською діяльністю можна говорити у тому випадку, якщо данна дія вчинена безпосередньо під час збору або обробки інформації журналістом, або ж як наслідок після оприлюднення журналістом інформації.”

            За заявою Володимира Куропятника  поліція відкрила кримінальне провадження за частиною 1 статті 125 Кримінального Кодексу України – умисні легкі тілесні ушкодження. Певно, таке упереджене висвітлення цього інциденту й було тією самою “фінішною прямою перезавантаження ТРК “Рудана”, яке розпочалося з нещодавнього скандального призначення Наталі Власової на посаду генеральної директорки підприємства. Оновлений телеканал і у подальшому обіцяє глядачам “кардинальну зміну підходів і форматів”. 

Валерія Мальченко, регіональна представниця ІМІ у Дніпропетровській області

 

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Мережа медіа-спостерігачів», який виконує ІМІ за підтримки Freedom House та МЗС Норвегії

Поширити на Facebook Поширити на Twitter