7 років тому
(27.03.2017)

Справа Іл-76: генерала Назарова засудили до 7 років ув’язнення

27 березня Павлоградський міськрайонний суд визнав генерал-майора Віктора Назарова винним у загибелі українських військових у збитому терористами Іл-76.

За вироком суду, він повинен бути покараний згідно з ч. 3 ст. 425 ККУ — 7 років позбавлення волі. У діях Назарова суд визнав бездіяльність та службову недбалість.

Сам Назаров свою вину заперечує і заявляє, що подаватиме апеляцію: «Під час оголошення обвинувального вироку я на слух зафіксував близько 15 грубих порушень, відвертої брехні, чого немає в матеріалах слідства. Я планую в найближчі декілька тижнів подати звернення до Європейського суду з прав людини».

Адвокат потерпілих Віталій Погосян розповів, що у позбавленні військового звання генерал-майора, як просив захист потерпілих, суд відмовив: «Суд вважає, що покарання достатньо тяжке, щоб не позбавляти його військового звання».

Вирок генералу Назарову вступить в силу тільки після апеляційної інстанції. Батьки загиблих сподіваються, що апеляційний суд залишить вирок в силі.

«Я сподіваюсь, що все-таки засудять. Зараз військові кажуть: як ми будемо наказ віддавати? То, може, все-таки почнуть думати перед тим, як віддавати накази», — вважає батько загиблого Сергій Ніконов.

За постановою суду, моральне відшкодування родичам загиблих має виплатити Міністерство оборони, по 500 тисяч гривень 40 родинам.

---

Нагадаємо, літак Іл-76 вилетів у Луганський аеропорт вночі 14 червня 2014 року і був збитий луганськими бойовиками з переносного зенітно-ракетного комплексу. На борту літака перебували 40 десантників 25-ї окремої повітряно-десантної бригади та 9 членів екіпажу, загинули всі.

Судові засідання у справі Іл-76 почалися 17 грудня 2015 року.

Матеріал підготовлено в рамках проекту "Дніпро. Зміни", який здійснюється за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів матеріалу не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Поширити на Facebook Поширити на Twitter