8 років тому
(22.06.2016)

Справа Іл-76. У Павлоградському суді допитали начальника Генерального штабу Муженка

Генерала Віктора Муженка допитали в Павлоградському міськрайонному суді як свідка у справі збитого 14 червня 2014 року літака Іл-76 із 49 військовослужбовцями.

«Тоді ситуація була така, що у 25-ї бригади були проблеми і стояло питання її розформування. Щоб довести, що бригада є боєздатним з’єднанням, була сформована рота з добровольців. Вони самі погодились увійти до складу роти, яка мала вирушити до луганського аеропорту. За це честь їм і хвала», — сказав Віктор Муженко під час відеовключення.

На запитання адвоката потерпілих, від кого виходила ініціатива щодо залучення військових 25-ї бригади, Муженко відповів, що така телеграма була відправлена генералом Назаровим з його відома

«Були відповідні розпорядження. Був запит від штабу АТО на залучення військових засобів. Були розпорядження Генштабу і командування Сухопутних військ, а для забезпечення було відповідне розпорядження командування повітряних сил. До прийняття підрозділу у своє підпорядкування штаб АТО не мав право віддавати йому ніяких наказів. Я вам не скажу, хто ставив завдання їм сісти в літак, це хтось із командування бригади. Накази на підготовку підрозділу всі є», — каже Муженко.

Адвокат потерпілих Віталій Погосян заявляє, що Віктору Назарову з трьох джерел повідомили, що в район аеропорта висуваються групи бойовиків: «Це були данні СБУ, МВС Луганської області і військової розвідки. У Назарова було вісім годин, щоб прийняти якесь рішення, хоча би про перевірку цих данних. Але він не зробив нічого».

Батько наймолодшого загиблого десантника Анатолій Горда говорить, що хотілося б знайти винних, але нашій судовій системі він не вірить: «Всі віднікуються, ніхто не давав наказу, виявляється. Це дратує більше за все».

Поширити на Facebook Поширити на Twitter