7 років тому
(14.02.2017)

«Торкаючись, бачу...» — виставка для незрячих у Дніпрі

У Національному музеї імені Яворницького відкрилася виставка для незрячих людей.

12 скульптурних портретів визначних особистостей України відвідувачі зможуть відчути на дотик. Серед них – Тарас Шевченко, Леся Українка, Іван Франко, Григорій Сковорода, Андрій Шептицький, Микола Амосов, Марія Заньковецька, Георгій Гонгадзе, Володимир Івасюк, Михайло Бойчук, Олександр Довженко, Сергій Нігоян. Погруддя розписували діти з вадами слуху спеціальною фарбою, що дозволяє чіткіше відчувати контури скульптур. Біографія про кожну особистість озвучена через аудіомедійний засіб, а відповідні описи підготовані шрифтом Брайля.

«У нашій області нараховується 13,5 тисяч незрячих людей. Ми хочемо, щоб ці люди відчували себе повноцінно, могли відвідувати музеї і відчувати те, що відчуваємо ми. Тому ми вирішили привезти цю виставку в наше місто», — розповів Валерій Павловський, президент «Ротарі клуб Дніпро»

Проект започаткував «Ротаракт клуб Львів», і відтоді експозиція курсує Україною.

«Ми поєднали різні постаті: і сторичні, і сучасних героїв, таких як Нігоян чи Гонгадзе. Це і поети, і філософи і релігійні діячі. Ми думаємо, що людям, які вивчають українську історію, було би цікаво познайомитися з цими героями», — сказала Оксана Петрух,

представниця організації «Ротаракт клуб Львів»

«У наших музеях рідко бувають експонати, описані шрифтом Брайля. Звичайно, це треба робити, щоб я сам зміг прочитати, що це за людина, пальчиками пробіг Брайлем і мені не треба просити пояснювати», — поділився враженнями незрячий відвідувач виставки Віктор Волосюк.

Матеріал підготовлено в рамках проекту "Дніпро. Зміни", який здійснюється за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів матеріалу не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Поширити на Facebook Поширити на Twitter