8 років тому
(30.09.2016)

Центр допомоги ВІЛ-інфікованим: три роки боротьби за приміщення

Громадська організація «Дорога життя Дніпро» існує в місті з 2007 року. Працівники займаються допомогою людям з ВІЛ, хворим на гепатит і туберкульоз, надають первинну допомогу тим, хто вийшов з місць позбавлення волі, переселенцям.

У 2013 році організація взяла в оренду у міста будівлю на вулиці Бельгійська, 3. Будинок 15 років стояв занедбаний, не було води, опалення, світла.

«Хорошу будівлю взяти у нас не було коштів, ставили перед собою завдання взяти руїни, привести їх до ладу і потім викупити під організацію, щоб провадити свою діяльність», — розповідає Світлана Калініченко, голова ГО «Дорога життя Дніпро».

На момент передачі будівлі КЖЕП «Центральний» її вартість була визначена в розмірі 22 765 грн. Перед передачею будівлі в оренду в 2013 році оцінкове підприємство «Експерт Придніпров’я» оцінило будівлю в 589 тисяч гривень, і саме на підставі цієї оцінкової вартості за формулою була вирахувана орендна плата.

«Люди роблять оцінку зруйнованої будівлі без вікон, без дверей, і стверджують, що в приміщенні є вода, світло, каналізація, вентиляція, газ», — не розуміє соціальний працівник громадської організації «Дорога життя Дніпро» Ігор Зазимко.

За три роки працівники центру своїми силами відремонтували будівлю, провели воду, світло, зробили її придатною для життя. Зараз там є кабінет з експрес-аналізу на ВІЛ та гепатит, у центр можуть звернутися люди, що потребують антиретровірусної терапії, одна з кімнат виділена переселенцям.

В кінці літа працівники громадської організації подали документи на оцінку приміщення, аби подовжити оренду. Припускають, що оцінкова сума зросте, відповідно, вищою стане й орендна плата. Їхній запит до Департаменту корпоративних прав про продовження договору оренди не підписували 5 місяців.

Світлана Калініченко каже, що для «Дороги життя» головне — отримати будівлю в оренду чи викупити її за нормальною оцінковою вартістю, щоб займатися своєю діяльністю: «Ми опікуємося групами ризику, повертаємо цих людей до нормального життя, до можливості жити здоровими, народжувати здорових дітей від ВІЛ-позитивних людей, виявляти туберкульоз».

Заступник міського голови Михайло Лисенко вважає ситуацію двозначною: з одного боку, за законом ГО зобов’язана платити орендну плату, залежну від експертної оцінки, однак члени організації значно покращили стан будівлі і роблять важливу справу, тому на наступній сесії, 19 квітня, Лисенко запропонує депутатам міськради проголосувати за звільнення ГО «Дорога життя Дніпро» від плати за оренду приміщення.

«Ми домовилися з представниками «Дороги життя», що вони принесуть письмове звернення на моє ім’я як депутата, я внесу цей проект рішення в зал, і ми проголосуємо й поставимо крапку в цьому питанні», — запевняє Лисенко.

Матеріал підготовлено в рамках проекту "Дніпро. Зміни", який здійснюється за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів матеріалу не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Поширити на Facebook Поширити на Twitter