7 років тому
(07.06.2017)

У Дніпрі відкрилася виставка фотографій Олександра Ковальчука "Марш веселых ребят"

У галереї «Артсвіт» відкрилася виставка робіт Олександра Ковальчука.

Олександр Ковальчук народився в 1910 році. Він був фотографом, відеооператором, кореспондентом газети «Зоря».

Експозицію складають роботи з сімейного архіву, які досі були невідомими. Фотографії Олександра Ковальчука — це альтернативний погляд на радянську буденність,у якій домашній альбом стає простором мистецького експерименту. На виставці представлені роботи з колекції Нурії Бурсигіної.

«Коли я розгорнула альбом, то побачила місто 1920-х років і вирішила, що це мені буде цікаво, треба купувати, — розповідає Нурія Бурсигіна. — Фотографії Олександра Ковальчука — це епоха. Його матеріали дають можливість поринути у той час: довоєнний Дніпропетровськ, Катеринослав».

«Сімейні фотоальбоми — це поле художньої творчості, свідоме чи несвідоме. Воно працює на противагу його офіційній роботі, тому ми звертаємося до образу митця, який творив у досить вузьких і суворих ідеологічних рамках як офіційний фотограф, як оператор, але в тому числі ці фотоальбоми стали полем творчості, свободи в творчості», — розповідає керівниця проектів галереї «Артсвіт» Ірина Полікарчук.

Цією виставкою галерея продовжує дослідження фотографічної спадщини Дніпра з метою актуалізувати імена митців, які з різних причин невідомі сьогодні. Виставка триватиме до 2 серпня.

Поширити на Facebook Поширити на Twitter