8 років тому
(24.06.2016)

У Севастопольському парку хочуть знищити 120 дерев

Дніпровські еко-активісти кілька днів тому звернули увагу, що у Севастопольському парку понад сто дерев помічені хрестиками і призначені для вирубування.

Керівниця громадського руху «Екодніпро» Любов Колосовська стверджує, що на вирубування підписані акти. Однак біологи та незалежні експерти говорять, що багато позначених дерев є здоровими, і нищити їх не треба.

Крім того, за словами Любові Колосовської, зрубування цих дерев є порушенням закону, адже парк є об’єктом природно-заповідного фонду, і пиляти дерева без проекту реконструкції парку не можна.

Також активісти зазначають, що цієї весни проти правил провели обрізування дерев, чим спотворили частину парку.

«У місті часто проводиться так зване омолоджування, — розповідає Борис Барановський, провідний науковий співробітник НДІ біології ДНУ ім. О. Гончара. — Має зрізатися не більше третини крони, а у нас обрізають так, що лишається тільки стовбур дерева або рогулька, дерева гинуть. Такими темпами у нас буде пустеля».

Біолог запевняє, що за ще радянським положенням, навіть хворі дерева на території міста підлягають лікуванню, а не видаленню. Тут же до вирубування призначені абсолютно здорові дерева. Натомість у парку є сухі та повалені дерева, на яких немає відміток для зрубування.

За словами представника Соборної в місті Дніпрі ради Павла Попова, була створена комісія, яка визначила аварійні дерева. До її складу ввійшли голова департаменту благоустрою та інфраструктури Дніпровської міської ради, представник міського управління екології, представники Соборної в місті ради. Проте жодного біолога в комісії не було.

«За нашим припущенням, масове вирубування дерев у місті відбувається як заготовлення на дрова, — говорить Любов Колосовська. — За різними оцінками, кубометр дерева коштує близько 500 гривень, і спеціалісти в галузі твердопаливних котлів говорять, що зараз найкращий час, щоб рубати акації, вони є ідеальними дровами».

Поширити на Facebook Поширити на Twitter