7 років тому
(07.04.2017)

Яворницького, 41: під загрозою руйнування

Мешканці будинку по проспекту Дмитра Яворницького, 41 б'ють на сполох: місяць тому вони стали помічати тріщини в будинку, а несуча стіна одного з під’їздів відхилилася більше як на півметра і загрожує комунікаціям.

«Два будинки в напівзруйнованому стані почали складатись і потягнули за собою наш житловий будинок, що стоїть поруч», — говорить мешканець будинку по Яворницького, 41 Олександр Винокуров

«Сусідній будинок стояв зруйнований більше як двадцять років. Було неприємно естетично, але після цієї зими у нас з’явились тріщини, які збільшуються на очах», — додає Вікторія Малиновська.

Мешканці будинку дослідили ситуацію і з’ясували, що під будинком були забиті колектори, навколо дому і в підвалі стоїть вода. У під’їзді, який примикає до одного з напівзруйнованих будинків, ситуація найгірша, деформація стін помітна неозброєним оком. Представники фірми-власника земельної ділянки змушені були перенести вхідні двері.

«Ми написали листи в усі можливі інстанції: і міському голові, і до Соборного району, повідомили прокуратуру і Державну службу надзвичайних ситуацій. За законом нам мають дати відповідь за 10-30 днів. Але ситуація потребує негайного реагування», — коментує голова ініціативної групи мешканців будинку по Яворницького, 41 Володимир Поліщук.

Директор департаменту житлового господарства Владислав Грицай прокоментував ситуацію: «Напівзруйновані будинки — це приватна власність. Враховуючи, що будинки розташовані в історичній частині міста, напевно, так довго йде оформлення документів на будівництво на цьому місті»

Представники фірми-власника будівель, що прийшли під час спілкування мешканців дому з пресою, підтвердили, що в системі каналізації був прорив і це підмивало фундаменти будинків, але зараз він ліквідований і воду викачають. А протягом місяця буде проведено реконструкцію будівель. Довге оформлення документів на будівництво пояснюють процесами декомунізації: «Фірма-власник називалася «Карл Маркс», а тепер ми змінили документи на нову назву «Яворницький», і процес затягується. Ми не можемо почати роботи», — коментує керівник ТОВ «Яворницький» Віктор Кобець.

Як повідомляє сайт Міністерства юстиції, одним із засновників ТОВ «Яворницький» є компанія «Травон Венчерс ЛТД», зареєстрована на Британських Вірґінських островах, а одним із кінцевих бенефеціарів є Сергій Касьянов, голова Дніпропетровської державної облдержадмінстрації в 2005 році.

Поширити на Facebook Поширити на Twitter